HRCS er utviklet i England av UK Clinical Research Collaboration (UKCRC). Se relaterte lenker under for nærmere informasjon.
For prosjekter finansiert av Forskningsrådet og EU, utføres HRCS-klassifiseringen av rådgivere i Forskningsrådet og en ekstern britisk konsulent basert på prosjektenes vitenskapelige sammendrag. For prosjekter finansiert av Allmennmedisinsk forskningsfond (AMFF), utføres klassifiseringen av AMFF-sekretariatet. For prosjekter finansiert av RHF, Kreftforeningen og Stiftelsen Dam, klassifiserer forskerne prosjektene selv. Hvert prosjekt kan fordeles på inntil to kategorier for forskningsaktivitet og inntil fem helsekategorier.
Merk at beløpene i denne figuren er fordelt på årene i prosjektperioden, fra startdato til sluttdato. Det skiller seg fra hvordan EU-statistikken vanligvis rapporteres, hvor den totale prosjektbevilgningen legges til utlysningsåret. For AMFF er beløpene lagt til det året et stipend er tildelt, uavhengig av når doktorgradsprosjektet fikk første tildeling. Hver stipendmottaker kan søke og få tildelt midler flere ganger, for opptil 12 måneder om gangen og samlet opptil 36 måneder totalt.
Fordi HRCS krever prosjekter med klart definerte vitenskapelige mål, er ikke alle prosjekttyper/tildelinger inkludert i analysene. RHF-enes øremerkede forskningsmidler finansierer også i noen grad infrastruktur, kjernefasiliteter, belønningsmidler o.l., og disse tildelingene klassifiseres ikke i HRCS. Det samme gjelder EU-midler til nettverksbygging og andre prosjekter som ikke lar seg HRCS-klassifisere.
Prosjekter finansiert av senterordningene i Forskningsrådet (SFF m.fl.) ble inkludert i HRCS-analysen fra 2014. Det medførte en relativt stor økning i beløpet som ble klassifisert for Forskningrådet.
Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) er tildelt flere særbevilgninger fra Horisont Europa, som den norskbaserte koalisjonen fordeler videre til internasjonale prosjekter. Bevilgningen til CEPI ble inkludert i HRCS-analysen for 2021 og 2022. Det medførte en stor økning i beløpet som ble klassifisert som Forebygging og helsefremme (forskningsaktivitet) og Infeksjon (helsekategori) for disse årene. Bevilgningen er ikke inkludert etter dette.
For Forskningsrådet og Kreftforeningen er første år med tilgjengelig statistikk 2011, for RHF er første år 2014, for EU 2015, for Stiftelsen Dam 2018 og for AMFF 2013.
På grunn av at Stiftelsen Dam har flere løpende prosjekter fra perioden før innføring av HRCS-systemet er ikke hele helseporteføljen kategorisert. Dette fører til at summene vist i figuren er mindre enn den faktiske ressursinnsatsen. Uklassifiserte beløp for 2018 og 2019 er henholdsvis 52,8 mill. og 29,5 mill. Andelen uklassifiserte beløp vil reduseres over tid.
Merk at for Kreftforeningen er totaltallene for et valgt år for hhv. helsekategorier og forskningsaktiviteter IKKE identiske, da ikke alle prosjektene har fått en HRCS-forskningsaktivitet, men all forskning som Kreftforeningen finansierer er kreftrelevant og dermed klassifiseres i denne HRCS-helsekategorien.