Etter 2007 har der vært et fall i søknader som omhandler legemidler, spesielt. Norsk tilslutning til Den europeiske patentorganisasjonen fra 2008 påvirket søknadsinngangen dramatisk, med et fall fra totalt 6640 i 2007 til 1800 i 2010. Dette kan være en av flere årsaker til endringer i inngang også innen medisin og helse.
Figuren viser kun patentsøknader som er blitt allment tilgjengelige.
Teknikkfeltene bioteknologi og organiske finkjemikaler er ikke tatt med da det ikke er søkt om medisin- og helserelevante patenter innen disse teknikkfeltene siden 2013. I perioden 2007-2013 ble det søkt om 11 patenter for organiske finkjemikalier og 4 innen bioteknologi.
Patentstyret har også mottatt patentsøknader fra virksomheter i næring Helsetjenester; imidlertid er antallet saker som ikke er fanget opp under teknikkfeltene medisinsk teknikk og legemidler kun fem for hele 10-årsperioden, og disse blir derfor ikke rapportert i større detalj her.
Bortfallet av saker mellom søknadstidspunktet og tidspunktet da en søknad normalt gjøres allment tilgjengelig (normalt etter 18 måneder), skyldes i hovedsak at søkeren etter å ha mottatt Patentstyrets vurdering trekker søknaden eller lar være å følge den opp videre, slik at søknaden blir henlagt. Imidlertid er det bare søknader som er blitt allment tilgjengelige som kan være til inspirasjon for andre aktører, og alle søknader som fører til patent vil finnes blant disse.
Teknikkfeltene viser til den internasjonale standarden for inndeling av patentsøknader – Cooperative Patent Classification (CPC).